Burgerinitiatieven spelen een cruciale rol in zorgzame buurten, maar de groei van deze initiatieven brengt meer verantwoordelijkheden en complexiteit met zich mee. Vrijwilligers kunnen deze lasten vaak niet meer dragen, waardoor er behoefte is aan professionele buurtondersteuning. Het verkrijgen van structurele financiering hiervoor blijkt echter een uitdaging, hoewel er wel degelijk kansen zijn, stelt hoogleraar Marcel Canoy.
De voordelen voor gemeenten en zorgverzekeraars
Burgerinitiatieven besparen gemeenten en zorgverzekeraars op kosten, bijvoorbeeld doordat minder mensen in verpleeghuizen terechtkomen. Toch is het moeilijk om gemeenten en zorgverzekeraars te overtuigen om deze initiatieven structureel te financieren.
Het probleem van schotten
De financiering wordt bemoeilijkt door de verschillende beleidsdomeinen van gemeenten en zorgverzekeraars, die vaak langs elkaar heen werken. Canoy stelt voor om pragmatisch te zijn en met zorgverzekeraars in gesprek te gaan over gezamenlijke financiering. Een mogelijke oplossing is het creëren van een revolverend fonds waarin alle partijen bijdragen.
Oplossingen vanuit de buurt
Veel gemeenten zien burgerinitiatieven als een extra last, maar Canoy pleit ervoor om te beginnen bij de burger. Door te leren van succesvolle initiatieven in goed functionerende buurten, kunnen gemeenten breder investeren in andere buurten.
Cultuurverandering nodig
Een cultuurverandering is essentieel: zowel de overheid als burgers moeten meer denken in termen van kansen en oplossingen, niet alleen in kosten. Dit vereist samenwerking in informele netwerken tussen verschillende partijen.
De weg naar structurele financiering
Canoy stelt voor om niet te beginnen met een vraag om geld, maar eerst te kijken naar wat een buurt nodig heeft. Pas daarna kan de financiering, inclusief professionele ondersteuning, worden georganiseerd. Met creativiteit en samenwerking kan structurele financiering voor burgerinitiatieven uiteindelijk gerealiseerd worden.
Klik hier voor meer informatie