Regioplan Twente

Het Regioplan Twente gaat over de toekomst van de zorg in Twente. Hierin staat beschreven wat belangrijke en urgente zorgopgaven in de regio Twente zijn, hoe we deze gaan aanpakken, met welke partijen in Twente we dit doen en wat de inwoners hiervan merken. Gemeenschapskracht is een belangrijk onderdeel en biedt een belangrijke basis voor de gewenste verandering. De veranderopgave ligt ook bij de inwoners zelf.

Uit het Regioplan Twente: “Gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. Gezond zijn is ook goed in je vel zitten, het leven aankunnen, meedoen in de samenleving, sociale contacten hebben, jezelf kunnen redden. Een belangrijk onderwerp in de transformatie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag is het versterken van en investeren in gemeenschapskracht. Op een gelijkwaardige wijze samenwerken van inwoners en professionals is hiervoor de basis. Zelf- en samenredzaamheid zijn begrippen die veel terugkomen in de verschillende lijnen van dit regioplan. Immers wanneer het (beter) lukt om onze inwoners zo zelfredzaam mogelijk te laten zijn, in te zetten op preventie, buurten en wijken te ondersteunen om naar elkaar om te kijken en ‘noaberschap’ hernieuwd invulling te geven dan zal de kwaliteit van leven van mensen toenemen. Ook verwachten we dat we met nieuwe, creatieve initiatieven een deel van de huidige vragen naar zorg en ondersteuning op te vangen.

 

Inspirerende voorbeelden laten zien dat co creatie met inwoners leidt tot succesvolle vormen van gemeenschapskracht die bijdragen aan een sterkere sociale basis. Enkele voorbeelden zijn: ‘hofjeswoningen’, inzet van wijk-/ dorpsondersteuning, benutten van ervaringskennis, initiatieven gericht op ontmoeting en samen eten/ koken in de wijk. Deze voorbeelden zijn geen blauwdrukken, immers iedere gemeenschap is anders en kent haar eigen behoeften.

Gedurende 2024 en 2025 willen De Twentse Noabers samen met partners in de regio nieuwe initiatieven vanuit inwoners stimuleren en faciliteren. Zij brengen samen succesvolle initiatieven in beeld, stimuleren en ondersteunen de verdere uitrol in Twente, organiseren leerkringen met en voor inwoners en professionals en brengen samen met de Twentse kennisinstituten de maatschappelijke impact van de initiatieven in beeld.”