Sinds 2015 werkt men in Wedde met een dorpsondersteuner om inwoners, vooral ouderen, te helpen langer zelfstandig te blijven wonen door lokale netwerken te versterken. Marian Beltman, sinds 2019 in deze functie, heeft een grote groep vrijwilligers die hulpbehoevenden ondersteunt met allerlei taken, van tuinonderhoud tot bankzaken.
De aanpak van Beltman is gebaseerd op de gemeenschap, waarbij de dorpsondersteuner mensen met elkaar in contact brengt en zorgvraag en -aanbod op lokaal niveau regelt. Het doel is om ouderen zolang mogelijk thuis te laten wonen, wat de druk op verpleeghuiszorg en huisartsen verlaagt. Een onderzoek uit 2020 bevestigt dat deze aanpak kosten bespaart en bijdraagt aan een sterker sociaal netwerk.
Marian Beltman over de formule: ‘De kracht is dat de dorpsondersteuner van onderaf werkt. Ik ben geen verlengstuk van de reguliere zorg. De aanpak is geworteld in de dorpsgemeenschap. Op het niveau van de bewoners worden vraag en aanbod geregeld. Dat je elkaar kent, is essentieel. Als mensen elkaar kennen, gaan ze elkaar helpen.’ De stichting werkt zo laagdrempelig mogelijk. Er is één 06-nummer en dat wordt – op heel enkele uitzondering na – altijd opgenomen door de dorpsondersteuner. ‘Ik ben het kaartje op het prikbord.’
‘Door de dorpsondersteuner belanden minder mensen in noodsituaties.’
Hoewel het initiatief in Wedde succesvol is, benadrukken zorgorganisaties in de regio het belang van opschaling naar andere dorpen om de voordelen breder te benutten. Marian Beltman benadrukt echter dat de kracht van het model ligt in de lokale verbondenheid en dat samenwerking met zorginstellingen alleen effectief is als de gemeenschap zelf de regie houdt.
Wilt u hier meer over lezen? Klik hier