Transformatie van de zorg: ‘we moeten het samen doen!’

We moeten en willen het ook samen doen. De veranderingen in de zorg moeten werken, hiervoor is het van belang dat zorg- en welzijnsorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten, woningcorporaties en inwoners de handen ineenslaan. De verantwoordelijkheid voor de juiste zorg op de juiste plaats ligt bij ons allemaal. Er is noodzaak om te veranderen.

Vergroten van eigenaarschap van burgers, het versterken van gemeenschapskracht en het omarmen van het gebruik van hulpmiddelen en zorgtechnologie is nodig om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. De samenleving is in beweging, in toenemende mate is er behoefte om de transitie van de gezondheidszorg samen en grensverleggend op te pakken.

Het is van belang ‘gewoon te doen’. Professionals en burgers van Nederland moeten iets anders doen dan we altijd gedaan hebben en deze transformatie vraagt ander gedrag. Een van deze eerste stappen kan dicht bij huis het goede voorbeeld geven, door bijvoorbeeld na te denken over oud worden en zelf verantwoordelijk zijn voor je oude dag. En met mensen in gesprek gaan, zodat men nadenkt over hoe je voor jezelf en een naaste kunt zorgen.

Een oplossingsrichting om de zorg in Nederland toekomstbestendig te maken, is de integrale zorg voor ouderen in de wijk met ondersteuning van informele zorg en geschikt wonen. Het regioplan Twente laat zien hoe belangrijk het is om alle organisaties te betrekken, maar ook burgers.

In Twente kennen we vanouds het Noaberschap; naar elkaar omzien en voor elkaar zorgen als dat nodig is. We moeten ons Noaberschap een nieuwe invulling geven. Verbindingen onderling en met professionals herstellen en versterken.

De boodschap: doe het samen!

Bronvermelding: Artikel Coincide