In onze hedendaagse samenleving streven senioren ernaar om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen, zelfs als ze meer zorg nodig hebben. Echter, het blijkt vaak lastig voor ouderen om precies te weten welke stappen zij moeten nemen om dit te realiseren, totdat de noodzaak zich aandient. Op dat moment realiseren zij zich de urgentie van zelfstandig wonen en kan het nodig zijn om snel aanpassingen te maken aan hun huis en/of met spoed op zoek te gaan naar een levensloopbestendige woning.
Hierom is het belangrijk tijdig het gesprek voor morgen te voeren. Hieronder worden handvatten en interactieve instrumenten opgesomd, die op een laagdrempelige manier het gesprek kunnen openen voor een levensloopbestendige woning voordat de zorg in beeld komt:
- https://praatvandaagovermorgen.nl/tips/checklist/
- Checklist voor het gesprek voeren over ouder worden. Het gesprek begint met laagdrempelige vragen, zoals ‘Wat vind jij belangrijk voor later?’. De vragen in de checklist worden telkens meer toegespitst op het onderwerp, zoals ‘Welke woonvormen zijn er?’
- https://mijnhuisopmaat.nl/huistest
- De inwoner ondervindt of zijn/haar huidige huis geschikt is om langer zelfstandig te wonen en zo niet, wat er dan moet gebeuren door middel van een test. Deze test begint met inleidende vragen zoals ‘Heeft u een huurwoning of een eigen woning’?. Vervolgens wordt er ingegaan op de woning, met vragen zoals ‘Heeft u deurklinken in huis waar u wel eens met uw mouw aan blijft hangen?’
- https://erinthuis.nl/quickscan/
- De QuickScan is ontwikkeld om inzage te krijgen in hoe goed de senior is voorbereid op een onbezorgde toekomst. De scan kan ingevuld worden door de senior en door de mantelzorger/familielid. In de Scan worden er korter vragen gesteld waarop JA/NEE geantwoord kan worden.
- https://praatvandaagovermorgen.nl/wp-content/uploads/2020/09/Gesprekskaarten-oktober-2020.pdf
- Gesprekskaarten met vragen, dilemma’s en stellingen voor het gesprek van morgen.
- https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/toekomstbestendig-wonen/senioren/50plus-woontest
- De 50Plus Woontest geeft inzicht in jouw toekomstige woonwensen. De test bestaat uit vier onderdelen: vragen over jouw huis, sociale contacten, buurt en gezondheid.
- https://woontest.achmea.nl/
- De Woontest zorgt ervoor dat senioren tijdig weten hoe je graag woont als je ouder bent. Het begint met de test, waarin vier onderwerpen worden uitgevraagd: woning, buurt, hulp in omgeving en de betaalbaarheid van woonlasten, vervolgens krijgt de senior persoonlijk advies en als derde kan er een persoonlijke adviespagina worden gemaakt.
- https://www.ikwoonleefzorg.nl/zelfstandig-wonen/checklist-zelfstandig-blijven-wonen
- Checklist zelfstandig blijven wonen; de belangrijkste punten waar de senior over na moet denken. Voldoet de woning niet aan de checklist kan het zijn dat er een aantal aanpassingen moeten worden verricht om de woning toekomst klaar te maken of te verhuizen naar een woning die meer aansluit bij de senior.
- Checklist: hoe bereik je ouderen? | Movisie
- Checklist over hoe je ouderen kan bereiken. Deze checklist heeft verschillende fasen en stappen. De checklist kan gebruikt worden om de ouderen te bereiken.
Naast deze interactieve instrumenten zijn er ook programma’s die dit vraagstuk op de kaart willen zetten. Een voorbeeld is het programma ‘Senioren Aan Zet’, dat in Overijssel draait en waarin afdelingen van de KBO/PCOB samen met hun leden naar dit vraagstuk kijken. Dit is een belangrijk initiatief dat ouderen helpt om tijdig bewust te worden van de noodzaak van een levensloopbestendige woning.